Programma van DENKDAGEN PODIUMKUNSTEN: met sessies voor de LANDSCHAPSTEKENING

2A51EAB5-1D28-464D-96C6-E25E6A9D28A9.jpeg

DENKDAGEN PODIUMKUNSTEN: met sessies voor de LANDSCHAPSTEKENING

Programma van DENKDAGEN PODIUMKUNSTEN: met sessies over de LANDSCHAPSTEKENING

Dag 1, maandag 9 september
10:00 - 11:00 Verwelkoming, inleiding en workshop Speelsheid (Dag 1)
11:00 - 13:00 Ochtendworkshop: een materiaalbank voor de kunsten
  Ochtendworkshop: Safe(r) Spaces
13:00 - 14:00 Lunch
14:00 - 17:00 Landschapstekeningsessies Kunstenpunt
  Tafel 1: Het publiek van morgen
  Tafel 2: Verhalen, en hoe ze verteld worden
  Tafel 3: (Gender)diversiteit bij technisch-artistieke profielen
  Tafel 4: Spreiding en spreidingsmodellen
  Tafel 5: Van amateur- tot professionele kunsten
  Tafel 6: Internationaal werken
  Tafel 7: Co-productie
  Tafel 8: Kunst en leerplichtonderwijs
  Tafel 9: Maatschappelijke en politieke betrokkenheid en de rol van kunst
Dag 2, dinsdag 10 september
8:30 - 10:30 BREAKFASTCLUB
10:30 - 13:00 Open Space Technology
13:00 - 14:00 Lunch
14:00 - 17:00 Landschap in actie
  SoS – Safer On Stage
  1. Van 10:00 tot 11:00

    Verwelkoming, inleiding en workshop Speelsheid (Dag 1)

    We starten de doe-en denkdagen plenair met een inleiding door Kunstenpunt over het Landschapstekening traject; waarmee de sessies in de namiddag verder aan de slag gaan. Daarna volgt een workshop door Geert Belpaeme rond de vraag wat speelsheid betekent in onze dagelijkse praktijken en samenleving.

    Wat kunnen we leren van de spelers, het spel en de speelsheid? Wat is spelen en wat kan meer spel en speelsheid ons bijbrengen in het dagdagelijks leven? Hoe gaan we al spelend om met onze realiteit en omgeving? En welk potentieel schuilt er achter het radicaal omarmen van spel & speelsheid? 

    Geert Belpaeme nodigt je uit om vanuit speelsheid de gesprekken, ontmoetingen en uitdagingen van ons podiumkunstenveld aan te gaan. In een artistieke gemeenschap waarbinnen zoveel praktijken vanuit spelen vertrekken, zouden we veel meer speelsheid kunnen aanwenden ten aanzien van de structuren en dynamieken van het werkveld. Als uitgangspunt gebruikt hij zijn eigen boek (dat uitkomt in september 2024 bij uitgeverij Letterwerk), maar ook teksten van Anna Lowenhaupt Tsing, Rosi Braidotti, Karen Barad e.a.

    Deze korte workshop aan het begin van de dag wordt vervolgd door een reflectiemoment op het einde van de dag. Doorheen de dag wordt je uitgenodigd om vanuit speelsheid te handelen en te denken.

    Na het plenaire gedeelte kun je je inschrijven voor activiteiten die komen uit de inzendingen voor de open call van het TheaterFestival: een workshop rond safe(r) spaces of een denktank rond het delen en hergebruiken van technisch en bouwmateriaal.

  2. Van 11:00 tot 13:00

    Ochtendworkshop: een materiaalbank voor de kunsten

    Hoe kunnen we de afvalberg van de culturele sector verkleinen? Met de hulp van iedereen uit de sector willen we alternatieven verkennen om drempels voor het delen van materiaal weg te nemen. In creatieprocessen ontbreekt vaak de tijd en kennis om ecologisch te denken, maar samen kunnen we een breder draagvlak creëren voor een duurzamer beleid in de sector. Op de denkdagen brengen we de fundamenten in kaart en maken we een actieplan voor de toekomst. Daarnaast worden er concrete tools aangereikt om meteen aan de slag te gaan en zo vandaag nog een ecologisch verschil te maken.

    Voel je je aangesproken? Doe mee aan de denkdagen en help bij het bouwen van een collectieve materialenbank, waar we decors, kostuums, technisch materiaal meer kunnen delen en hergebruiken. 

    Georganiseerd door Gilles Pollak (licht, techniek en scenografie bij o.a. TAZ, WOLF WOLF en Camping Sunset) & Eva Bracke (productieleider bij o.a. HTF en Camping Sunset)

  3. Van 11:00 tot 13:00

    Ochtendworkshop: Safe(r) Spaces

    Tijdens hun carrière gaan kunstenaars van de ene rol naar de andere. Van informele naar formele scenario's, als trainer, artiest of organisator, als maker of uitvoerder, zowel op het podium als achter de schermen. Bij het bewegen tussen deze werelden is veiligheid van groot belang. Hoe kunnen we zorgen voor een veilige omgeving en voor onszelf en anderen?

    De afgelopen jaren werkte de circussector aan veiligheid als een integraal begrip, waar technische, fysieke en psychosociale veiligheid evenwaardig zijn. Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid waarin iedereen naar diens kunnen bijdraagt en ieder hun rol in speelt. Wat kunnen we van elkaar leren? Welke fuck-ups droegen waardevolle inzichten met zich mee? We nodigen de podiumkunstensector uit voor een gezamenlijk moment van reflectie rond veiligheid in de podiumkunsten. 

  4. Van 13:00 tot 14:00

    Lunch

    Er wordt een vegetarische lunch voorzien in het festivalcentrum.

  5. Van 14:00 tot 17:00

    Landschapstekeningsessies Kunstenpunt

    In de namiddag verdelen we ons in negen parallele gesprekstafels, telkens rond burning issues met betrekking tot het podiumkunstenlandschap én het kunstenveld meer algemeen, binnen het traject van de Landschapstekening dat Kunstenpunt in dialoog met de kunstensector ontwikkelt.

  6. Van 14:00 tot 17:00

    Tafel 1: Het publiek van morgen

    Wie is ons publiek? Hoe gaan we vandaag met hen in dialoog? Hoe werken we aan een duurzame en liefst langdurige relatie? Dit is bij uitstek een uitnodiging naar de sector jong publiek en het avondcircuit om gemeenschappelijke inzichten en kennis rond publiekswerking te delen.

  7. Van 14:00 tot 17:00

    Tafel 2: Verhalen, en hoe ze verteld worden

    Kunst is een kwestie van verhalen vertellen. Op een podium kan dat in ontzettend veel vormen. We belichten vormen die binnen het Kunstendecreet wat onderbelicht blijven: cabaret, spoken word, comedy, drag queens, scenario. Hoe open staat de sector voor minder bekende vormen van verhalen vertellen, en hoe staan deze vormen in verhouding of contrast tussen het theater, de performance en de dans die we zo goed kennen? Een warme uitnodiging aan alle storytellers in de sector om hun praktijken met ons te delen.

  8. Van 14:00 tot 17:00

    Tafel 3: (Gender)diversiteit bij technisch-artistieke profielen

    Het genderonevenwicht in technisch-artistieke beroepen blijft erg groot. Zeker binnen de coördinerende functies blijft diversiteit in het algemeen klein in deze beroepscategorie. Hoe komt dat? Wat kunnen we eraan doen? Van opleiding tot werkveld: we nodigen je uit mee na te denken hoe we samenwerken richting meer gelijkheid.

  9. Van 14:00 tot 17:00

    Tafel 4: Spreiding en spreidingsmodellen

    De spreiding van podiumwerk staat onder druk. Welke verschillende spreidingsmodellen bestaan er vandaag? Welke werken beter, welke zijn misschien minder aangepast aan de tijd, en hoe staan ze in verhouding tot het makerschap, productie, programmatie en presentatie? Deze tafel is een vervolg op onze Landschapstekeningssessie Spreiding binnen podiumkunsten en muziek (Juni). De meesten zijn het erover eens dat verandering nodig is. Maar hoe kan en moet die eruitzien? En hoe brengen we die tot stand?

  10. Van 14:00 tot 17:00

    Tafel 5: Van amateur- tot professionele kunsten

    Ons podiumkunstenveld is groot, breed en divers. Vele praktijken, van professioneel tot vrijetijdskunst, vinden er een plek en brengen een aanbod naar een publiek. Maar tussen "professioneel" en "amateur" gaapt geen kloof, integendeel. Eigenschappen, vragen en noden overlappen. Het zijn ook geen statische categorieën. Toch hebben ze verschillende decreten en een verschillend beleid. Waar ligt eigenlijk het verschil tussen "professioneel" en "amateur", en vooral: hoe kunnen beide circuits elkaar versterken en een zo groot mogelijke complementariteit nastreven?

  11. Van 14:00 tot 17:00

    Tafel 6: Internationaal werken

    Internationaal werken in de podiumkunsten vandaag: hoe ziet dat eruit? Onze keuzes bij internationalisering betrekken zich niet enkel tot spreiding en touring, maar ook rond behoeftes voor culturele verrijking, kennisdeling, sociaal-politiek engagement en solidariteit. Er zijn vragen rond ecologische impact, menselijke draagkracht, economische inflatie, politieke veranderingen in Vlaanderen en in de ons omringende landen. Welke kansen, uitdagingen en stappen zien we om onze traditionele sterkte - onze internationale verwevenheid - op peil te houden én aan te passen aan de uitdagingen van deze tijd?

  12. Van 14:00 tot 17:00

    Tafel 7: Co-productie

    Coproducties kunnen financiële ondersteuning behelzen zoals ook artistieke, logistieke en productionele, en hulp bij het spreiden van werk. Al lange tijd is er sprake van een "inflatie" van coproducties: kleinere sommen, een gelijk aantal mogelijke partners, en dus meer werk en grotere concurrentie om coproducties binnen te halen. Waaraan ligt dat? Hoe verhoudt zich het coproduceren vandaag tot  het podiumwerk, en met name ook tot vernieuwende praktijken: werk dat buiten de black box wordt gepresenteerd, andersoortige samenwerkingen en vormen van omkadering en publiekspresentatie?

  13. Van 14:00 tot 17:00

    Tafel 8: Kunst en leerplichtonderwijs

    Kunst en onderwijs zijn erg belangrijk voor elkaar. Creativiteit, kritische zin en verbeelding zijn cruciaal in de ontwikkeling van alle jongeren. Hoe vinden onderwijs en kunsten elkaar bij het ontwerpen van boeiend lesmateriaal, het ervaren van actuele kunst of het werken met kunstenaars in de klas? Hoe de noodzakelijke tijd en middelen hiervoor vrijmaken in scholen, kunstorganisaties en kunstenaars? Is er ruimte voor experiment, en welke inspirerende praktijken en methoden kunnen de samenwerking versterken? Kortom, hoe kan kunst een integraal deel worden van het leven en leren van kinderen en jongeren?

  14. Van 14:00 tot 17:00

    Tafel 9: Maatschappelijke en politieke betrokkenheid en de rol van kunst

    Hoe staan we als veld tegenover sociale en politieke onrechtvaardigheden en de schending van mensenrechten? Is er consensus over hoe we ons hiertegenover moeten en kunnen verhouden, lokaal en internationaal? Vele kunstenaars geven blijk van sterk engagement. Hoe versterken en beschermen we hen hierin als instelling? En wat kunnen we meer doen dan kunstenaars hierin een platform bieden? Een gesprek over de verantwoordelijkheid van instellingen in tijden van maatschappelijke crisis, en de middelen die hen hiertoe ter beschikking staan.

  15. Van 8:30 tot 10:30

    BREAKFASTCLUB

    BREAKFASTCLUB is een intieme ontmoeting met een artistiek voorstel, en met elkaar. Op een ongebruikelijk tijdstip met een hapje en een drankje als bindende factor, worden andere manieren van delen, kijken en ervaren mogelijk. Het concept van Gouvernement combineert presentatiemomenten van kunstenaars met een gemodereerd gesprek over de thema's die de getoonde werken oproepen.

    Voor deze editie van BREAKFASTCLUB, en in de context van Het Theaterfestival, stelden we een programma samen met Art Science studenten van de UGent over jongeren en kinderen als artistieke partners. Samen stellen we de vraag hoe kinderspel een artistiek instrument kan zijn. We kijken eerst naar Divinations (2019) van Sarah Vanagt, waarin kinderen in Brussel, Sarajevo en Athene de toekomst voorspellen aan de hand van een projectie van materialen die ze op straat vonden. Daarna lezen Mats Vandroogenbroeck en Jonas Baeke hun gloednieuwe kinderboek Bambiraptor voor, gebaseerd op de gelijknamige voorstelling voor jong publiek. 

    Dit alles zal aanleiding geven tot een gesprek met multidisciplinair kunstenaar Junior Akwety, artistiek pedagoge Maily Beyrens Xu en artistiek directeur van het Gentse kleutertheater 4Hoog Simon D'Huyvetter. 

    BREAKFASTCLUB is Lauren Borremans, Vincent Focquet, Marie Umuhoza & Nele Keukelier een project van Gouvernement met de steun van KAAP, VIERNULVIER, STUK, CAMPO, De Studio, het TheaterFestival, Rekto:Verso, Universiteit Gent en De Vlaamse Gemeenschap

  16. Van 10:30 tot 13:00

    Open Space Technology

    Welk proces is er nodig om macht te herverdelen binnen de (socio)culturele en kunstensector? Hoe komt het dat interne werkingen er niet in slagen representatief genoeg te zijn voor de samenleving? Hoe kan hedendaagse (podium)kunst toegankelijk zijn voor iedereen? Zijn onze huizen écht open huizen, en zo veilig als we ze willen?

    Kortom: wat is er nodig om de reeds voelbare shift in leadership in de sector radicaal te laten doorbreken? En vooral - wat doen we eraan? Open Space Technology is een methode waarbij alle aanwezigen samen de agenda bepalen en waar we in een veilige omgeving worden uitgenodigd om inzichten en ervaringen met elkaar te delen. We komen via de beleving van alle deelnemers tot concrete en realistische werkpunten.

    Deze workshop richt zich op organisaties en belangenbehartigers uit de (socio)culturele en kunstensector – samen met hun deelnemers en vrijwilligers – en iedereen die graag over het thema ‘macht herverdelen’ in gesprek gaat.

    Een voorstel van Cultureghem & Demos vzw in samenwerking met het lerend netwerk How to OMTA (30cc Leuven, BUDA Kortrijk, S.M.A.K., Kunstencentrum VierNulVier & Park Poetik)


    credits:
    Een voorstel van: Cultureghem & Demos vzw
    In samenwerking met het lerend netwerk How to OMTA: 30cc Leuven, BUDA Kortrijk, S.M.A.K., Kunstencentrum, VierNulVier & Park Poetik

  17. Van 13:00 tot 14:00

    Lunch

    Er wordt een vegetarische lunch voorzien in het festivalcentrum.

  18. Van 14:00 tot 17:00

    Landschap in actie

    Op dag 2 (dinsdag 10 september) verdiepen we ons in de kwesties van dag 1, en gaan we waar mogelijk op zoek naar concrete oplossingen. De inhoud en doelen van deze verdiepende gesprekstafels zullen gezamenlijk met de deelnemers gekozen worden op basis van de uitkomsten van dag 1. Bij de start van de sessie wordt er een korte samenvatting gegeven van elke tafel van dag 1 - op die manier kunnen alle deelnemers (terugkerend of nieuw) kiezen bij welke groep zij zich willen aansluiten. De aparte groepen kunnen zich in een (afgebakend) thema verdiepen.

  19. Van 14:00 tot 17:00

    SoS – Safer On Stage

    Hoe gaan we aan de slag met intimiteitscoördinatie binnen onze podiumkunstensector?

    Initimiteitscoördinatoren Philine Janssens en Melina Stinson delen hun ideeën en vertellen waar ze mee bezig zijn. De workshop zal gegeven worden in het Engels en het Nederlands. Er is ruimte voor maximum 20 deelnemers. De workshop wordt georganiseerd door Sociaal Fonds Podiumkunsten.

    Je kan voor deze workshop inschrijven tijdens de denkdagen op 9 of 10 septemer ter plaatse bij het onthaal.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.