Over Landschapstekening: sessie reflectie in de kunsten

LST_eventbanner_1080x1080.jpg

Landschapstekening: sessie reflectie in de kunsten

Laat je stem horen en draag bij aan de Landschapstekening!

De Landschapstekening is een uitgebreide analyse van het professionele kunstenlandschap van Vlaanderen, die Kunstenpunt aan het begin van elke nieuwe politieke termijn samenstelt. Om niets over het hoofd te zien, organiseren we doorheen 2024 verschillende sessies waarbij we inbreng van de sector verzamelen, met telkens de focus op een ander deel van het kunstenveld. 

-> Lees hier meer over de Landschapstekening.

Sessie reflectie in de kunsten

Reflectie is een essentieel onderdeel van een dynamisch kunstenveld. Enerzijds reflecteren we over kunst – denk aan kunstkritiek, opiniestukken en essays. Anderzijds is reflectie een van de functies uit het Kunstendecreet (naast ontwikkeling, productie, presentatie en participatie): welke organisaties nemen deze rol op, en hoe vullen ze die in? 

Tijdens deze sessie willen we zicht krijgen op het wie en wat van reflectie vandaag. Aan de hand van twee thematafels gaan we dieper in op de kansen en uitdagingen die de sector biedt.

Thematafels

Tafel 1 – kunstkritiek

Van oudsher wordt er nagedacht en geschreven over kunst. Kunstkritiek is essentieel in de ontwikkeling van kunst en de verbinding daarvan met de bredere samenleving. Maar wie krijgt er vandaag (g)een stem, en over wie wordt er (niet) geschreven? Hoe toegankelijk is onze kunstkritiek, en hoe evident is deze kritische verdieping in onze huidige samenleving? Wat bieden nieuwe vormen van kunstkritiek, en hoe reflecteren we over kunst die de klassieke referentiekaders uitdaagt? 

Tafel 2 – reflectie als deel van een bredere werking

In de context van kunsten wordt reflectie meestal met onderzoek en kunstkritiek geassocieerd. Als (kunst)decretale functie echter, wordt het ook opgenomen door kunstenorganisaties die in hoofdzaak aan presentatie of productie doen. Hoe geven zij vorm aan de functie reflectie? Met welke partners, middelen en strategieën doen ze dit? Welke plek neemt reflectie in in het geheel van hun werking, en welke kansen en uitdagingen zien zij voor de toekomst?

Programma

12:00 – lunch
13:00 – introductie Landschapstekening en sessie
13:30 – discussie met thematafels
16:00 – einde met drankje 

Inschrijven

Zin om deel te nemen? Meld je dan aan via de knop rechtsboven (knop "Aanmelden"). Inschrijven kan tot en met 11 november 2024

Voor de inschrijving vragen we jou om een account te maken op onze website en een wachtwoord te kiezen (bij de knop "Aanmelden"). Met je eigen account kan je steeds je gegevens aanpassen en/of je afmelden bij het evenement. Wanneer je voor een ander evenement wil inschrijven, hoef je dit uiteraard niet opnieuw te maken. Heb je problemen met het aanmaken van een account? Stuur dan een mailtje naar sofia@kunsten.be.

Deelnemen

Deze sessie is gelimiteerd tot 24 deelnemers. Als we meer dan 24 aanmeldingen ontvangen, maken we een selectie met een vertegenwoordiging van verschillende profielen en disciplines. 

Vergoeding, drempels en vertrouwelijkheid

Kunstenpunt wil dat de stem van makers meer gehoord wordt. Voor freelance kunstenaars (die niet op de payroll staan van een kunstenorganisatie en voor wie deelname dus onbezoldigd is) voorziet Kunstenpunt een tegemoetkoming. Dit kan je aangeven in het inschrijvingsformulier.

Verder willen we eventuele drempels voor deelnemers helpen opvangen, bv. via hybride deelname voor mensen die moeilijk fysiek ter plaatse kunnen komen, voedselvoorkeuren of kinderopvang. Laat ons weten hoe we je tegemoet kunnen komen via diezelfde bevestigingsmail.

Om een veilig gesprek mogelijk te maken, engageert Kunstenpunt zich om aanwijsbare uitspraken binnen het gesprek te houden en deze inzichten anoniem te verwerken in het verslag.

Meer info

Heb je vragen over deze sessie? Contacteer onze collega Jannis via jannis@kunsten.be

Aanmelden

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden