Over Save the date – LANDSCHAPSTEKENING: sessie Participatie

LST_eventbanner_original.jpg

Save the date – LANDSCHAPSTEKENING: sessie Participatie

Laat je stem horen en draag bij aan de Landschapstekening!

De Landschapstekening is een uitgebreide analyse van het professionele kunstenlandschap van Vlaanderen, die Kunstenpunt aan het begin van elke nieuwe politieke termijn samenstelt. Om niets over het hoofd te zien, organiseren we doorheen 2024 verschillende sessies waarbij we inbreng van de sector verzamelen, met telkens de focus op een ander deel van het kunstenveld. 

Sessie Participatie

Het kunstenveld is de laatste tien jaar geëvolueerd van een veld met een (klein) aantal historische kernspelers naar een dynamische verzameling van organisaties en kunstenaars die participatie op diverse manieren benaderen. Het traditionele denken in doelgroepen werd aangevuld met intuïtieve, lokale en relationele praktijken.

"Participatieve kunstpraktijken" vragen om trage en intensieve processen waarvan de artistieke uitkomst onvoorspelbaar kan zijn. Deze projecten hebben een enorm potentieel waarbij hun effecten tot ver buiten de kunstensector reiken. Ze werken nauw samen met zorg, onderwijs, jeugd en andere sectoren. 

Hoe kijken kunstenaars en organisaties naar hun rol en positie in de kunstensector? Hoe gaan we om met de maatschappelijke uitdagingen van deze tijd? Zijn we teruggekeerd naar business as usual na twee turbulente coronajaren, of zien we ingrijpende veranderingen in de ontwikkeling van deze kunstpraktijken?

We nodigen je in november uit om met ons in gesprek te gaan over de huidige stand van zaken van participatie in de kunsten. Wat zijn de onderliggende uitdagingen en waar liggen kansen voor verbetering? Draag bij aan de discussie en deel jouw inzichten en ervaringen.

Waar en wanneer

19 november van 10u. tot 16 u. bij De Vieze Gasten in Gent

Programma

Het programma wordt nog ontwikkeld. Binnenkort communiceren we in detail over de thema’s die besproken zullen worden. Er wordt geen voorbereiding van de deelnemers verwacht, enkel de openheid om te delen.

De sessie vindt plaats in het Nederlands en het Engels en wordt gemodereerd door Kunstenpunt.

Blijf op de hoogte

Zin om deel te nemen? Van zodra het programma online staat, sturen wij jou een e-mail met alle details en een link om in te schrijven. Meld je aan via de knop rechtsboven (knop "Aanmelden") en laat je naam en e-mailadres achter.
Voor de aanmelding vragen we jou om een account te maken op onze website en een wachtwoord te kiezen (bij de knop "Aanmelden"). Met je eigen account kan je steeds je gegevens aanpassen en/of je afmelden bij het evenement. Wanneer je voor een ander evenement wil inschrijven, hoef je dit uiteraard niet opnieuw te maken. Heb je problemen met het aanmaken van een account? Stuur dan een mailtje naar sofia@kunsten.be.

Vergoedingen, drempels en vertrouwelijkheid

Kunstenpunt wil dat de stem van makers meer gehoord wordt. Voor freelance kunstenaars (die niet op de payroll staan van een kunstenorganisatie en voor wie deelname dus onbezoldigd is) voorziet Kunstenpunt een vrijwilligersvergoeding. Dit kan je aangeven in de praktische bevestigingsmail. 

Verder willen we eventuele drempels voor deelnemers helpen opvangen, bv. via hybride deelname voor mensen die moeilijk fysiek ter plaatse kunnen komen, voedselvoorkeuren of kinderopvang. Laat ons weten hoe we je tegemoet kunnen komen via diezelfde bevestigingsmail.

Om een veilig gesprek mogelijk te maken, engageert Kunstenpunt zich om aanwijsbare uitspraken binnen het gesprek te houden en deze inzichten anoniem te verwerken in het verslag.

Vragen? 

Heb je vragen over deze sessie? Contacteer onze collega Sofie via sofie@kunsten.be.

Aanmelden

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden