LANDSCHAPSTEKENING: sessie van opleiding naar werkveld
Laat je stem horen en draag bij aan de Landschapstekening!
De Landschapstekening is een uitgebreide analyse van het professionele kunstenlandschap van Vlaanderen, die Kunstenpunt aan het begin van een nieuwe politieke termijn samenstelt. Om niets over het hoofd te zien, organiseren we doorheen 2024 sessies waarbij we inbreng van de sector verzamelen, met telkens de focus op een ander deel van het kunstenveld.
-> Lees hier meer over de Landschapstekening.
Sessie van opleiding naar werkveld
De druk en concurrentie binnen onze sector is, vooral voor beginnende artiesten, hoog. Zelfs voordat je afstudeert moet je ervoor zorgen dat je je carrière op het juiste pad brengt. De laatste jaren is er daarom meer ingezet op advies, hulpmiddelen en ondersteuning om nieuwe generaties artiesten te helpen hun professionele weg te vinden. Er bestaan steeds meer organisaties die startende makers begeleiden en helpen professionaliseren vanaf het begin. Toch blijft het een moeilijk begin, waardoor velen hun plek niet vinden.
Hoe kunnen opleidingen en het professionele veld beter samenwerken om de overgang te vergemakkelijken? Waar liggen onze gedeelde verantwoordelijkheden, en waar moeten we als professionals nauwer samenwerken met opleidingen om instroom en professionalisering te bevorderen?
Tijdens dit focusgesprek willen wij niet alleen knelpunten in kaart brengen, maar ook met wie we rond de tafel moeten zitten om deze kwesties te verbeteren. Wat is de feedback van de opleidingen en welke verwachtingen hebben zij van de sector? Wat is de feedback van het veld en welke verwachtingen hebben zij van de opleidingen?
Waar en wanneer
21 November, van 09:30 tot 13:30, Cas-co, Leuven.
(Vegetarische) lunch wordt voorzien.
Programma
09:30 Onthaal
10:00 Welkom, inleiding en presentatie door Kunstenpunt
10:15 Testimonies (wat zijn onze ervaringen rond de tafel?)
11:30 Pauze
11:45 Rondetafelgesprekken
13:30 Afsluitende lunch
20 Deelnemers
We organiseren deze focusgroep met 20 deelnemers. Als we meer dan 20 aanmeldingen ontvangen, maken we een selectie met een vertegenwoordiging van verschillende profielen en disciplines. Daarom vragen we in het aanmeldingsformulier naar een korte motivatie waarin je je ervaring, interesse en verhouding tot het specifieke thema beschrijft.
Het staat je daarbij vrij om ons in te lichten over: de discipline en positie waarin je werkzaam bent, hoeveel jaar ervaring je hebt, of je nog actief bent in de kunstensector en hoe je jouw identiteit ziet in relatie tot verschillende aspecten zoals klasse, gender, etniciteit, gezondheid en leeftijd.
Het kan ook interessant zijn om na te denken over bepaalde zaken die jouw persoonlijke kennis, vragen, kritiek of ervaring tot de verhouding tussen opleiding en het professionele veld hebben gevormd / geïnformeerd.
Kunstenpunt neemt ten laatste op 13 november contact op met de deelnemers.
Inschrijven
Zin om deel te nemen? Meld je dan aan via de knop rechtsboven (knop "Aanmelden"). Inschrijven kan tot en met 12 November.
Voor de inschrijving vragen we jou om een account te maken op onze website en een wachtwoord te kiezen (bij de knop "Aanmelden"). Met je eigen account kan je steeds je gegevens aanpassen en/of je afmelden bij het evenement. Wanneer je voor een ander evenement wil inschrijven, hoef je dit uiteraard niet opnieuw te maken. Heb je problemen met het aanmaken van een account? Stuur dan een mailtje naar sofia@kunsten.be.
Vergoeding, drempels en vertrouwelijkheid
Kunstenpunt wil dat de stem van makers meer gehoord wordt. Voor freelance kunstenaars (die niet op de payroll staan van een kunstenorganisatie en voor wie deelname dus onbezoldigd is) voorziet Kunstenpunt een tegemoetkoming. Dit kan je aangeven in de praktische bevestigingsmail van begin oktober.
Verder willen we eventuele drempels voor deelnemers helpen opvangen, bv. via hybride deelname voor mensen die moeilijk fysiek ter plaatse kunnen komen, voedselvoorkeuren of kinderopvang. Laat ons weten hoe we je tegemoet kunnen komen via diezelfde bevestigingsmail.
Om een veilig gesprek mogelijk te maken, engageert Kunstenpunt zich om aanwijsbare uitspraken binnen het gesprek te houden en deze inzichten anoniem te verwerken in het verslag.