
Zorg dragen in beeldende kunst: van persoonlijke noden naar collectieve verantwoordelijkheid
Hoe stem je je eigen noden af op die van anderen? Hoe maak je heldere afspraken binnen werkrelaties? Hoe creëer je een duidelijke structuur die duurzame samenwerkingen mogelijk maakt? En hoe zorgen we niet alleen beter voor onszelf, maar ook voor elkaar?
NICC en Kunstenpunt organiseren een traject van drie sessies waarin we samen verkennen wat gezonde samenwerking in de beeldende kunsten kan betekenen. We onderzoeken hoe werkrelaties helder, gelijkwaardig en zorgzaam vormgegeven kunnen worden — met aandacht voor duidelijke afspraken, gedeelde verantwoordelijkheden, wederzijds respect en toegang tot ondersteuning.
Thema’s zoals wederzijdse zorg, het bewaken van grenzen, het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag en het recht op een veilige werkomgeving staan centraal. Bestaande tools uit het veld worden gedeeld en aangevuld met inzichten en ervaringen uit de praktijk.
Zorg dragen in beeldende kunst
Op dinsdag 17 juni komen we voor het eerst samen in NW Aalst om stil te staan bij de basisnoden voor duurzame ontwikkeling en zorgzame samenwerking. We bespreken hoe we drempels ervaren en samenwerkingen kunnen bevorderen, zodat er meer zorgzame, inclusieve en veilige werkomgevingen ontstaan.
We bieden een 'brave space' voor reflectie, gesprek en kennisdeling, waarin zowel individuele als collectieve noden aan bod komen. Dit traject wil bijdragen aan meer transparantie, gedeelde zorg en het versterken van competenties, zodat kunstenaars en kunstwerkers zich beter ondersteund voelen in hun praktijk.
- In de voormiddag treden we in gesprek met Florence Cheval (Intersections of Care), Magali Elali (The Constant Now's POC POC MANIFESTO) en Geert Driessen (projectcoördinator en vertrouwenspersoon bij Z33), gemodereerd door Martha Claeys (filosoof en schrijver).
- In de namiddag gaan we aan de slag met praktische technieken en handvatten die kunstenaars en kunstwerkers helpen om hun eigen noden beter te herkennen, benoemen en communiceren. Geïnspireerd door inzichten uit de 'disability justice' beweging, verkennen we in deze workshop hoe collectieve zorg meer aandacht kan krijgen binnen het beeldend kunstveld.
Voor wie?
Voor kunstenaars, (zelfstandige) kunstwerkers en medewerkers van beeldende kunstorganisaties.
Programma sessie 1
09.30 – Onthaal
10.00 – Inleiding door NICC en Kunstenpunt
10.30 – Gemodereerd panelgesprek
12.00 – Open gesprek
13.00 – Lunchpauze
14.00 – Workshop
16.00 – Terugkoppeling en discussie over de volgende stappen van het traject
16.30 – Drink en bezoek tentoonstelling NW Aalst
Praktisch
Dinsdag 17 juni, van 9.30 tot 16.30 bij NW Aalst.
De plenaire sessie gaat door in het Engels, de workshop in zowel Nederlands als Engels.
Inschrijven
Schrijf je in via de knop rechtsboven. Deadline: 10 juni.
Meer informatie
Wens je meer informatie over deze sessie of heb je vragen over het traject? Contacteer onze collega Lissa.
Beeld: Laurie Charles, Hands, 2019 Handen / Mains
Series of 5 painted cotton fabrics, 200 cm diameter
Installation view, Intersections of Care, Wiels, Brussels, 2020